Saturday, October 19, 2013

Canberra, the official capital of Australia


Тръгнахме за Канбера рано сутринта в понеделник,  след ужасно студена неделя в Мелбърн,  прекарана почти изцяло в мързелуване и спане.

Потеглихме с по едно кафе в колата и странния глас на жената от навигацията.

09.00ч. Излизаме от града и виждаме за първи път Австралия в провинциалния и костюм.  Изключително спретната и зелена.  Радиостанциите,  които ни се лепят,  са джаз,  кънтри или реклами. И плюс това шумят. Спираме ги и продължаваме внимателните наблюдения - Добри на магистралата,  аз - на местата,  покрай които минаваме.  Всичко около магистралата изглежда като да са поддържани фермерски земи,  в повечето,  от които се отглеждат животни.  Във всеки  парцел има и нещо като малко езерце/изкуствено създаден водоем за водопой на животните.

Изглежда така,  все едно е много обичана земя. Честно. Чак ми става мъчно за нашата,  която само обясняваме,  че е най-хубавата и трябва да пазим, а боклуците ни по пътищата говорят друго.

По магистралата пътуваме със 110км/ч максималната разрешена скорост,  около нас рядко минават други автомобили,  тъй като маршрута,  по който се движим е по-непредпочитания пред околоокеанския.  Но ние искахме да видим как изглежда Австралия във вътрешността и затова се движим по Old Hume Highway.  Много е филмово.  Представям си как след малко ще спрем в някое от онези крайпътни заведения,  в които ти сипват кафе направо от каната и обикновено убиеца се преоблича в тоалетната.

Е,  не спряхме точно в такова.  В друг филм спряхме. Градчето се казваше Glenrown и е много мъничко.  Оказа се,  че е от историческа значимост - родно място на някакъв известен в миналото местен каубой,  убиец,  крадец или нещо подобно,  на име Бил Кели.  И,  та него са го обесили през 1811 за нещо в Мелбърн и е станал местен герой,  благодарение на който градчето има музей и сувенирен магазин по историята му.  Все едно се върнахме някъде назад във времето.  Или по-скоро ни пуснаха в някой уестърн.

Продължихме към Канбера.  Гледките около нас ставаха все по-подредени.  С една единствена забележка - множеството трупове на кенгурута и уолъбита (по-дребни кенгурчета) около магистралата.  Явно вечер излизат на пътя и колите ги удрят като зайците у нас,  поясни Добри,  в опит да ме успокои,  след като си представях как трябва да изнасям кенгурски труп от платното,  ако вземе,  че някое ни се метне все пак.

Скоро стигаме до Канбера.  Влизаме и намираме мотела,  в който ще нощуваме за една вечер. Първо впечатление - много странно място. Сякаш нещо не е наред.

Интересното за Канбера е, че тя е изкуствено създаден град.  Когато е трябвало да бъде избрана столица на Австралия, двата най-големи града се скарват,  на кой принадлежи честта да оглави страната.  Тогава управляващите вземат Соломоновското решение да не решават спора в полза на Мелбърн или Сидни,  а да създадат изцяло нов град,  който да бъде официалната столица на Австралия.  И, планират и построяват Канбера, разположена на около 400км от Мелбърн и 200 от Сидни във вътрешността на страната.

Та какво му е сбърканото на този град?

Ами  това,  че не е жив.  Буквално.  Изглежда все едно резиденция Бояна в много по-огромен размер.  По улиците и покрай красивите сгради няма никой,  коли почти не се движат и е направо призрачно.  Има една единствена автобусна линия,  която е безплатна и върви до 18ч. Снимахме огромна сграда,  явно административна,  в която от прозорците не се виждаше нито един човек,  все едно е приватизирана.  Оказа се,  че това е сградата на парламента. Абе,  ужас.  Сега разбрахме защо правителството дава данъчни облекчения и какво ли още не на хората,  които се навият да се заселят тук.  Срам.  Това да ти е столица.

Умрели от студ,  тъй като печеше прекрасно слънце,  но духаше някакъв призрачно студен вятър,  успяхме да намерим заведение,  в което да можем да влезем в 6 часа следобед.  Повечето заведения не бяха отворили все още за вечеря.  В интерес на истината,  заведението беше прекалено добро за всичко останало тук,  което ме накара да бъда допълнително мнителна що за място е това. Но явно водят разни дипломати тук,  или поне пишат така по вестниците,  тъй като аз не мога да си представя в коя точно пустееща сграда може да се помещават политици,  при положение,  че не видяхме дори и портиеири по входовете.  Както и да е,  това си е тяхна работа.  Имали нужда от столица,  направили си.

След като хапмахме,  единственото,  което ни оставаше е да се прибираме,  тъй като всичко вече беше затворило,  а навън продължаваше да вее вятър като през ноември в България. Тъй като градът на всичкото отгоре е ужасно дълъг,  трябваше да хванем такси.  Шофьорът беше някакъв симпатичен странен старец,  който много приличаше на уелски дядо Коледа.  През цялото време си говореше неща,  които ние изобщо не разбирахме,  а и той май не ги говореше на нас.

Стигнахме благополучно до мотелчето и това беше от Канбера.  Никакви разходки тук на следващия ден - направо ставаме и продължаваме към Сидни.

За протокола,  тъй като взе пак сме в офицалната столица - датата беше 14и,  денят - понеделник.


No comments:

Post a Comment

Трябва ми. Обещание.

Затварям широко отворения нощен прозорец. Не! Само секунда! Подушвам въздуха към тъмния вътрешен двор. С пълен гръден кош и стомах, ся...