Sunday, July 11, 2010

"Изворът", 1943

"Страхът в техните мисли не беше онзи обикновен страх, възникващ като рекция от реална опасност. Той бе хроничен, неизразим страх, с който живееха всички тези хора. Спомняха си унизителните мигове, когато човек е сам и мисли за смелите думи, които е можел да изрече и за които не се е сетил, за миговете, когато намразва хората, отнели му смелостта."

"Някъде в дълбините на паметта си човечеството съхранява спомена, че славата му се заражда от самотни човек, платил за своята смелост."

"Право номер едно в света е правото на егото. Първото задължение на човека е задължението към самия ссебе си. Негов нравствен закон е никога да не поставя първостепенната си цел в зависимост от други хора. Негово морално задължение е да прави онова, което желае, стига желанието му да не зависи главно от други хора. Това включва целия обхват на творческите способности, мисленето и работата."

"Най-прекрасната страна в човешката история. Тя е градена върху правото на човека да се стреми към щастие. Към собственото си щастие. Не към чуждото."

"Не признавам на никого правото да посяга дори и на минута от моя живот. Над най-малка частица от моята енергия. Над което и да е мое постижение. Няма значение кои биха претендирали за това право, колко са на брой или в колко голяма нужда са изпаднали."


Айн Ранд
"Изворът", 1943

No comments:

Post a Comment

Трябва ми. Обещание.

Затварям широко отворения нощен прозорец. Не! Само секунда! Подушвам въздуха към тъмния вътрешен двор. С пълен гръден кош и стомах, ся...